Hangi Mevsimde Hangi Balık Yenir?
Her balığın mevsimi farklıdır. Mevsiminde tüketilen balıklar daha sağlıklı ve lezzetli olurlar. Balığın doğru zamanda tüketilmesi kadar nasıl pişirildiği de önemlidir. Bunun için balık pişirme yöntemlerini ve hangi balığın, nasıl pişirileceğini bilmekte fayda var. Mutfağınızda bulunduracağınız bir balık mevsim tablosu sayesinde hangi mevsimde hangi balığı yiyebileceğinizi takip edebilirsiniz.
Peki hangi balık, hangi mevsimde yenmeli?
Lüfer
Eylül ortasından Aralık ayı başına kadar olan zaman lüferin en yağlı ve lezzetli olduğu dönemdir. Bu dönemde pişirme yöntemi olarak ızgarası tavsiye edilmektedir. Diğer zamanlarda büyüklüğüne göre pilakisi, buğulaması, kağıt kebabı da tercih edilebilir. Kalp sağlığını koruması, özellikle kalp ritminin sağlıklı seviyede seyretmesine yardımcı olan maddeler içermesi, yorgunluk ve halsizlik sorununu ortadan kaldırması nedeniyle özellikle çocukların lüfer balığı tüketmesinde fayda var. Bol miktarda A vitamini içermesi nedeniyle hem göz hem de diş ve kemik sağlığı için oldukça önemli bir balık türüdür.
Palamut
Palamut’un en lezzetli zamanı Eylül başından Kasım ayı sonlarına kadar olan dönemdir. Bu dönemde palamut çok yağlı olduğundan tavası biraz ağır kaçar. Bu sebeple tavayla pişirme yönteminden uzak durup, ızgara veya fırında pişirmeyi tercih etmek çok daha doğru olur. Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir. Bol miktarda D vitamini içeren palamut, protein açısından da zengin sayılır. Düzenli tüketildiğinde özellikle diş ve kemik sağlığının korumasında yardımcı olan bu balık, saç sağlığını koruyan vitamin ve mineraller içermektedir. Palamut göz sağlığı için de oldukça faydalıdır.
Çipura
Aslında çipura her mevsimde yenebilir fakat en lezzetli zamanı ne zamandır denilirse Ağustos-Aralık ayları arası olduğu bilinir. Izgarada ve fırında yapılarak yenmesi çok daha lezzetli olacaktır. Buğulaması, ızgarası, çorbası ve fırını da ayrıca çok güzel olur.
Uskumru
Uskumru sevenlere güzel haber; uskumru her mevsim yenebilmektedir. Buna rağmen Ekim ve Kasım ayları en lezzetli dönemidir. Bu mevsimlerde çok yağlı olacağı için tavası pek tavsiye edilmez. Izgarası, kağıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması çok leziz olur.
Levrek
Levreğin çok lezzetli bir etinin olması nedeniyle en çok yenen balıklar arasında yer alır. Hem çocuklar hem de yetişkinler severek yiyebilir. En güzel mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başı olan levrek Şubat-Haziran aylarında tüketilebilir. Her türlü yemeği yapılan bir balık olan levreğin buğulaması, fırında kağıt kebabı damak tadına düşkün olanlar için ideal.
Levrek vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir bir balıktır. Bu sebeple mevsiminde bolca tüketilmesi sağlık açısından önemlidir. Özellikle kaslardaki yağ oranını dengelemede önemli bir rol oynar. Levrek tüketilirken faydalı özeliklerini koruyabilmesi için önerilen pişirme yöntemine dikkat edilmelidir.
Tekir
Tekir sevenler şanslı çünkü bu balığı her mevsimde tercih edebilirler. Ama gene de en lezzetli zamanı ne zamanı hangi dönemdir diye merak edilirse; Temmuz-Ekim ayları arası olduğu bilinir. Tavasının ve kağıt kebabının tadına doyum olmaz.
Sardalya
En lezzetli mevsimi Haziran-Eylül aylarıdır. Sardalya’nın damak lezzetine bağlı olarak ızgarası, fırın ve kağıt kebabı, buğulaması ve pilakisi yapılabilir. Kasım-Haziran ayları arasında da sardalya yemek isteyenler pilaki ve buğulamasını tercih etmeli çünkü diğer yöntemlerle yapılsa da esas mevsimindeki gibi lezzetli olmayabilir.
Barbun
Barbun sevenler ise özellikle Temmuz ile Ekim ayları arası en lezzetli zamanı olan Barbun’un tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı ile kendine ziyafet çekebilir.
Hamsi
Izgara, fırın, tava, kağıt kebabı, buğulama, pilaki, yahnisi çok lezzetli olan hamsiyi Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yemekte fayda var. Hamsi, kızartma olarak tercih edildiğinde vitaminlerinden ve minerallerinden çok az faydalanabileceğinizden dolayı buğulama yaparak ya da fırında sebzeyle birlikte pişirilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Hamsinin içeriğindeki zengin omega-3 yağının kalp ve damar dostu olması nedeniyle bolca tüketilmesinde fayda var. İyot bakımından zengin olması nedeniyle hamsi tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan tuzu doğal yoldan sağlamanızda mümkün. Hamsiyi özellikle gelişme çağındaki çocuklar mutlaka yemeli çünkü zeka gelişimi açısından minerallere ve vitaminlere ihtiyaç duyan çocuklar için oldukça faydalı.
İstavrit
Küçük balık denilince akla ilk gelen ve eti oldukça lezzetli balıklardan biri olan istavrit en sevilen ve yenilen balık türleri arasında. En lezzetli zamanı Kasım ve Mart ayları olması ve gereken büyüklüğüne ulaşması nedeniyle istavrit balığı bu dönemlerde çok daha fazla tüketiliyor.
Mezgit
Şubat-Haziran ayları arasında mutlaka bu balığın tadını çıkarmalı. Karadeniz ve Marmara Denizi’nde çok yaygın olan mezgitin eti çok lezzetlidir. Mezgit bol miktarda B vitamini ve çinko içerir. İçerdiği bol miktardaki B vitamini beyin sağlığını korur. Ayrıca mezgit bol miktarda folik asit içermesi sayesinde aynı zamanda kansere karşı da etkilidir.
Kalkan
Yılın her mevsimi yenebilmesine rağmen en lezzetli dönemi Şubat, Mart ve Nisan aylarıdır denilebilir. Kalkanın meraklısı bilir; tavası çok güzel olur. Buğulaması ve kağıt kebabı da tercih edilebilir.
Kılıç
Kılıç balığının yenebileceği dönem Ağustos ve Eylül aylarıdır. Ülkemizi çevreleyen denizlerde artık nadir görülen çok lezzetli bir balık türü olan kılıç balığı kılıç gibi uzun üst çenesi, lacivert-siyah sırt rengi ile tanınan bir balık türüdür. En güzel defne yapraklı şişi olmakla birlikte ızgarası ve kağıt kebabı da yapılır.
Kefal
Kefal Ocak ve Mayıs ayları arasında tercih edilebilir ama esas mevsimi Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır. Beyin sağlığını korumak için gerekli olan vitaminleri ve mineralleri bol miktarda içeren bir balık olması nedeniyle mevsiminde bolca tüketilmeli. Özellikle küçük yaştan beri tüketilmesi, sağlam bir kemik ve iskelet yapısının oluşmasına yardımcı olmak açısından oldukça önemlidir.